Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna na szybki, rozgrzewający obiad. W tym sycącym daniu nie może zabraknąć kiełbasy, boczku oraz przypraw, które nadadzą mu niepowtarzalnego aromatu. Będzie świetnie smakować wraz ze świeżym pieczywem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1371
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1371
Składniki
Zacznij przygotowania od namoczenia suchej fasoli w zimnej wodzie. Najlepiej pozostawić ją tak na całą noc, aby była następnego dnia gotowa do przyrządzenia.
Odsączoną fasolkę włóż do garnka. Zalej ją około litrem wody. Posól, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj na palniku o małej mocy pod przykryciem aż do miękkości około półtorej godziny.
Przygotuj teraz mięso. Z boczku odetnij twardą skórę i pokrój go w kostkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż go na średnim ogniu. Powinien wytopić tłuszcz.
W tym czasie pokrój kiełbasę, jeśli jest taka potrzeba to obierz ją ze skórki. Najlepiej, aby miała kształt półplasterków. Dodaj ją do smażącego się boczku. Jeśli tłuszczu jest wystarczająco, nie musisz dodawać oleju czy też masła. Całość smaż przez około 5 minut.
Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz, zmiażdż i także pokrój. Dodaj pod koniec smażenia się mięsa, aby delikatnie się zeszkliły. Do ugotowanej fasolki dodaj kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek.
Pokrój pomidory, jeśli korzystasz ze świeżych i dodaj je do pozostałych składników. Te z puszki wystarczy wlać z całą zawartością. Zamieszaj i gotuj przez około 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, a także dopraw danie majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Gotuj jeszcze przez 10 minut.