Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis towarzyszy mi od wielu lat, a podzieliła się nim ze mną sąsiadka z bloku, która gotowała potrawy na komunię mego syna. Moja mama robiła pyzy tylko z tartych ziemniaków, ale ten sposób zawsze wydawało mi się trudny. W przepisie wykorzystałam własny przepis na nadzienie zamieszczony na moim profilu i dostępny dla was. Pyzy są puszyste i miękkie z tego przepisu, naprawdę smaczne. Ważne, aby wybrać ziemniaki suche, bo mokre po ugotowaniu nie nadają się w ogóle, pójdą do kosza.
Nóż i deska do krojenia, garnek, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mielenia, łyżka, talerze, sitko
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 364
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 364
Składniki
1 kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ja zawsze robię farsz dzień wcześniej i przechowuję go w lodówce, aby gotowanie nie zajmowało wiele czasu jednego dnia. Jeśli nie mamy gotowego farszu, lepiej jest go zrobić zanim ugotujemy ziemniaki, aby przestygł.
W tym czasie, kiedy ziemniaki się gotują, obieramy pozostałe 310 g ziemniaków, które ścieramy na drobnej tarce, po czym przekładamy na sitko nad miską, aby sok ściekał
Ugotowane ziemniaki przekręcamy przez maszynkę, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy całość na 4 równe części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną, po czym wkładamy ziemniaki starte na tarce.
Dobrze wyrabiamy i formujemy kulę. Ciasto powinno odchodzić od palców i nie musi być ścisłe.
Bierzemy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy na ręku i nakładamy farsz łyżką, po czym zlepiamy i formujemy okrągłe lub podłużnego kształtu pyzy.
Pyzy układamy na desce lub równej powierzchni.
Zagotowujemy wodę w garnku, solimy trochę, na wrzątek wrzucamy pyzy i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem.
Kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię, liczymy czas gotowania 7-10 minut dalej pod przykryciem. Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
W tym czasie , kiedy pyzy się gotują, obieramy cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz ze skwarkami. Smażymy aż cebula się zrumieni.