Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pyzy z mięsem
  • Dania główne
  • Przepis na

Pyzy z mięsem

24.07.2025 Odsłon: 53569
5.0 (73 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Domowe pyzy ziemniaczane - wartość odżywcza 

Z pewnością pyzy ziemniaczane z mięsem nie należą do dań polecanych dla osób na diecie redukcyjnej. Zawierają sporą ilość ziemniaków i dość tłustego mięsa wieprzowego, przez co są wysokokaloryczne i nie dostarczają wielu składników odżywczych. Jeśli jednak jesteś fanem tego dania i nie chcesz z niego rezygnować, możesz farsz mięsny przygotować z kurczaka lub indyka, które charakteryzują się znacznie mniejszą zawartością tłuszczu.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować ciasto ziemniaczane? 

Masa ziemniaczana najlepiej smakuje, kiedy jest połączeniem dwóch rodzajów ziemniaków - surowych i gotowanych. Dzięki temu są miękkie, a jednocześnie nie pękają przy gotowaniu. Jedną część ziemniaków zetrzeć należy na tarce o małych oczkach, a drugą ugotować i przygotować puree. Obie masy muszą zostać bardzo dobrze ze sobą połączone, więc nie skracaj procesu mieszania. Najlepiej robić to ręcznie, mając cały czas pełną kontrolę nad konsystencją ciasta. Na koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną oraz skrobię ziemniaczaną odcedzoną z tartych ziemniaków. To dzięki nim całość będzie miała zwartą, ale też elastyczną konsystencję. Jeśli w danym momencie nie pracujesz na masie ziemniaczanej, trzymaj ją pod przykryciem, by nie wyschła. Gotowe pyzy ziemniaczane z mięsem od razu obtaczaj w mące i też najlepiej przykryj je ściereczką do momentu wrzucenia na wrzątek. 

Sprawdzony przepis na farsz mięsny 

Podstawową cechą charakterystyczną dla pyz ziemniaczanych jest użycie mięsa ugotowanego w bulionie. Najpierw lekko je podsmaż razem z cebulą, a następnie zalej przygotowanym bulionem, takim jak ten opisany w przepisie na rosół. By całość była aromatyczna i wyrazista, niezbędne są przyprawy i zioła, takie jak majeranek, sól czy pieprz. Nie może też zabraknąć czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Pamiętaj, że farsz mięsny musi być bardzo dobrze doprawiony i mocny w smaku, bo zamknięcie go w masie ziemniaczanej i późniejsze ugotowanie sprawi, że stanie się bardziej mdły i delikatny. 

Jakie mięso do farszu? 

Najzdrowszą wersją jest farsz z kurczaka lub indyka, tak jak w tym przepisie na domowe pyzy ziemniaczane. Z powodzeniem możesz też użyć mięsa mielonego wieprzowego, które zawiera znacznie więcej tłuszczu, ale będzie bardziej aromatyczne i wilgotne. Mięso wołowe również sprawdzi się bardzo dobrze, choć wymaga dłuższego czasu obróbki cieplnej, by było miękkie i dobrze ugotowane. 

Jak ugotować pyzy ziemniaczane z mięsem? 

Do garnka z gotującą się wodą dodaj odrobinę soli oraz olej roślinny, który sprawi, że poszczególne kluski nie skleją się ze sobą podczas gotowania. Przygotowane pyzy wrzucaj ostrożnie na wrzątek, partiami. Nie przepełniaj garnka - jednocześnie powinno gotować się ich tyle, by pokryły jedną warstwą dno. Od wypłynięcia gotuj je przez 4-5 minut, aż mięso drobiowe i masa ziemniaczana będą całkowicie miękkie. Wyławiaj pyzy delikatnie łyżką cedzakową. Jeśli planujesz kluski później zamrozić, wyciągaj je z garnka od razu po ich wypłynięciu na powierzchnię. Odkładaj na talerz wysmarowany masłem i powoli studź. Zamrażaj je pojedynczo, by nie skleiły się ze sobą. Po godzinie spędzonej w zamrażalniku możesz je schować razem do szczelnego woreczka stunowego. 

Domowe pyzy ziemniaczane to przepis na udany obiad dla całej rodziny, który pokochają szczególnie najmłodsi. Kluski świetnie smakują też z dodatkiem sosu pieczeniowego, grzybowego czy pomidorowego. Sposobów na ich podanie jest całe mnóstwo, więc nigdy nie będzie to nudne danie. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Czeska
  • Polska
  • Włoska
  • Meksykańska
  • Indyjska
  • Francuska
  • Chińska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 131

do 30 min 30 min
4
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6249

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 1490

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 184

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 399

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15934

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Czeska
  • Polska
  • Włoska
  • Meksykańska
  • Indyjska
  • Francuska
  • Chińska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 131

do 30 min 30 min
4
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6249

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 1490

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 184

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 399

do 30 min 30 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15934

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pyzy z mięsem
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Pyzy
  • 2 kg ziemniaków
  • 70 g mąki ziemniaczanej odrobina do obtoczenia
  • odrobina soli
Farsz
  • 500 g ugotowanego mięsa drobiowego (może być z rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana marchewka (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml bulionu lub rosołu
  • majeranek do smaku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Zacznij od przygotowania farszu. Mięso drobiowe obierz z kości. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli masz ugotowaną marchewkę, ją również zmiel. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż aż do zarumienienia na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do mięsa. Wlej bulion, posól, popieprz i dopraw majeranek do masy. Całość wymieszaj.

2

Teraz czas na ciasto. Podziel ziemniaki na dwie równe części. Pierwszą z nich zagotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i rozgnieć jak na gładkie puree. Drugą część ziemniaków obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody (zostaw ją w naczyniu na później) i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Posól masę. Po chwili z odciśniętej wody zbierz skrobię z dna i dodaj do ciasta. Dodawaj mąkę ziemniaczaną stopniowo, cały czas mieszając, aby uzyskać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.

3

Z ciasta uformuj wałek, a następnie odrywaj równej wielkości kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz w ręce, ułóż farsz mięsny i uformuj kulki. Obtocz delikatnie w mące. Zagotuj wodę w garnku i ją posól. Wkładaj delikatnie pyzy z mięsem partiami. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj z drobno pokrojoną i podsmażoną wędzonką albo ulubionym sosem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki