Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością pyzy ziemniaczane z mięsem nie należą do dań polecanych dla osób na diecie redukcyjnej. Zawierają sporą ilość ziemniaków i dość tłustego mięsa wieprzowego, przez co są wysokokaloryczne i nie dostarczają wielu składników odżywczych. Jeśli jednak jesteś fanem tego dania i nie chcesz z niego rezygnować, możesz farsz mięsny przygotować z kurczaka lub indyka, które charakteryzują się znacznie mniejszą zawartością tłuszczu.
Masa ziemniaczana najlepiej smakuje, kiedy jest połączeniem dwóch rodzajów ziemniaków - surowych i gotowanych. Dzięki temu są miękkie, a jednocześnie nie pękają przy gotowaniu. Jedną część ziemniaków zetrzeć należy na tarce o małych oczkach, a drugą ugotować i przygotować puree. Obie masy muszą zostać bardzo dobrze ze sobą połączone, więc nie skracaj procesu mieszania. Najlepiej robić to ręcznie, mając cały czas pełną kontrolę nad konsystencją ciasta. Na koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną oraz skrobię ziemniaczaną odcedzoną z tartych ziemniaków. To dzięki nim całość będzie miała zwartą, ale też elastyczną konsystencję. Jeśli w danym momencie nie pracujesz na masie ziemniaczanej, trzymaj ją pod przykryciem, by nie wyschła. Gotowe pyzy ziemniaczane z mięsem od razu obtaczaj w mące i też najlepiej przykryj je ściereczką do momentu wrzucenia na wrzątek.
Podstawową cechą charakterystyczną dla pyz ziemniaczanych jest użycie mięsa ugotowanego w bulionie. Najpierw lekko je podsmaż razem z cebulą, a następnie zalej przygotowanym bulionem, takim jak ten opisany w przepisie na rosół. By całość była aromatyczna i wyrazista, niezbędne są przyprawy i zioła, takie jak majeranek, sól czy pieprz. Nie może też zabraknąć czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Pamiętaj, że farsz mięsny musi być bardzo dobrze doprawiony i mocny w smaku, bo zamknięcie go w masie ziemniaczanej i późniejsze ugotowanie sprawi, że stanie się bardziej mdły i delikatny.
Najzdrowszą wersją jest farsz z kurczaka lub indyka, tak jak w tym przepisie na domowe pyzy ziemniaczane. Z powodzeniem możesz też użyć mięsa mielonego wieprzowego, które zawiera znacznie więcej tłuszczu, ale będzie bardziej aromatyczne i wilgotne. Mięso wołowe również sprawdzi się bardzo dobrze, choć wymaga dłuższego czasu obróbki cieplnej, by było miękkie i dobrze ugotowane.
Do garnka z gotującą się wodą dodaj odrobinę soli oraz olej roślinny, który sprawi, że poszczególne kluski nie skleją się ze sobą podczas gotowania. Przygotowane pyzy wrzucaj ostrożnie na wrzątek, partiami. Nie przepełniaj garnka - jednocześnie powinno gotować się ich tyle, by pokryły jedną warstwą dno. Od wypłynięcia gotuj je przez 4-5 minut, aż mięso drobiowe i masa ziemniaczana będą całkowicie miękkie. Wyławiaj pyzy delikatnie łyżką cedzakową. Jeśli planujesz kluski później zamrozić, wyciągaj je z garnka od razu po ich wypłynięciu na powierzchnię. Odkładaj na talerz wysmarowany masłem i powoli studź. Zamrażaj je pojedynczo, by nie skleiły się ze sobą. Po godzinie spędzonej w zamrażalniku możesz je schować razem do szczelnego woreczka stunowego.
Domowe pyzy ziemniaczane to przepis na udany obiad dla całej rodziny, który pokochają szczególnie najmłodsi. Kluski świetnie smakują też z dodatkiem sosu pieczeniowego, grzybowego czy pomidorowego. Sposobów na ich podanie jest całe mnóstwo, więc nigdy nie będzie to nudne danie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 476
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242580
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 476
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242580
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu. Mięso drobiowe obierz z kości. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli masz ugotowaną marchewkę, ją również zmiel. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż aż do zarumienienia na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do mięsa. Wlej bulion, posól, popieprz i dopraw majeranek do masy. Całość wymieszaj.
Teraz czas na ciasto. Podziel ziemniaki na dwie równe części. Pierwszą z nich zagotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i rozgnieć jak na gładkie puree. Drugą część ziemniaków obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody (zostaw ją w naczyniu na później) i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Posól masę. Po chwili z odciśniętej wody zbierz skrobię z dna i dodaj do ciasta. Dodawaj mąkę ziemniaczaną stopniowo, cały czas mieszając, aby uzyskać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj wałek, a następnie odrywaj równej wielkości kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz w ręce, ułóż farsz mięsny i uformuj kulki. Obtocz delikatnie w mące. Zagotuj wodę w garnku i ją posól. Wkładaj delikatnie pyzy z mięsem partiami. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj z drobno pokrojoną i podsmażoną wędzonką albo ulubionym sosem.