Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy z mięsem to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Mają kształt dużych kulek, które są nadziewane drobiem, wieprzowiną lub wołowiną. Mięso może być także mieszane. Sprawdź tradycyjny przepis na to danie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3521
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 512
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 331
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7211
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 454
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3521
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 512
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 331
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7211
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 454
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu. Mięso drobiowe obierz z kości. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli masz ugotowaną marchewkę, ją również zmiel. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż aż do zarumienienia na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do mięsa. Wlej bulion, posól, popieprz i dopraw majeranek do masy. Całość wymieszaj.
Teraz czas na ciasto. Podziel ziemniaki na dwie równe części. Pierwszą z nich zagotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i rozgnieć jak na gładkie puree. Drugą część ziemniaków obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody (zostaw ją w naczyniu na później) i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Posól masę. Po chwili z odciśniętej wody zbierz skrobię z dna i dodaj do ciasta. Dodawaj mąkę ziemniaczaną stopniowo, cały czas mieszając, aby uzyskać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj wałek, a następnie odrywaj równej wielkości kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz w ręce, ułóż farsz mięsny i uformuj kulki. Obtocz delikatnie w mące. Zagotuj wodę w garnku i ją posól. Wkładaj delikatnie pyzy z mięsem partiami. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj z drobno pokrojoną i podsmażoną wędzonką albo ulubionym sosem.