Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyzy ziemniaczane z mięsem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 340
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 340
Składniki
Mięso umyć, ugotować z pokrojoną włoszczyzną. Mięso zmielić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z mięsem, doprawić do smaku.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego formować wałki o średnicy ok. 4 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować w osolonej wodzie. Ugotowane wyjąć, osączyć, polać lekko zrumienioną na maśle bułką tartą.
Zamiast polewać pyzy masłem z bułką tartą, można je po ugotowaniu podsmażyć na rumiano na patelni.
<strong>: ok. 55 minut</strong>Źródło: Twoje Imperium