Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 963
Dodano: 19.02.2015
Odsłon: 4001
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Posiekaną kapustę gotujemy do średniej miękkości wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy odsączoną kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Odlewamy połowę wody < jeśli jest bardzo kwaśna odlewamy ¾ i dolewamy trochę czystej wody>.
Pieczarki kroimy w plasterki. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy pieczarki po 15 minutach dodajemy mięso, kostki mięsne, koncentrat, ketchup, sos chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rodzynki. Dusimy wszystko przez około 15 minut.
Dodajemy mięso wraz z pieczarkami do kapusty, następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy wszystko jakieś 20 minut, po tym czasie dodajemy wino oraz miód. W razie potrzeby dodajemy więcej ziół ( bigos ma mieć wyrazisty smak). Całość ma się dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
Gotowe. Najlepiej pozostawić na całą dobę aby smaki się przegryzły.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 11 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Może nietradycyjny, ale oryginalny, smaczny i niezwykle aromatyczny :)9 Kto głosował? | Odpowiedz