Delikatne i puszyste ciasto oraz zanurzony w nim kawałek jabłka mogą być idealnym sposobem na szybki i smaczny obiad. :)
Racuchy z jabłkami
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- jajka, 2 sztuki
- cukier zwykły, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- mleko, 0,5 l
- sól, szczypta
- jabłka, 3 sztuki
- cynamon, łyżeczka
- olej, do smażenia
- cukier puder, do posypania
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- jajka, 2 sztuki
- cukier zwykły, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- mleko, 0,5 l
- sól, szczypta
- jabłka, 3 sztuki
- cynamon, łyżeczka
- olej, do smażenia
- cukier puder, do posypania
Etapy przygotowania
Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić w plastry grubości ok.0,5 cm. Wyciąć za pomocą np. nakrętki albo nożyka gniazda nasienne. Potem lekko posypać każdy plaster cynamonem.
Mąkę i pozostałe składniki połączyć ze sobą tak, aby powstało jednolite ciasto. Zdarza mi się także robić racuchy z ciasta drożdżowego i wychodzą równie puszyste i wilgotne. Następnie na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się nagrzeje do odpowiedniej temperatury. Każdy krążek jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzane olej. Smażymy na rumiano obie strony.
Po wyjęciu odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić racuchy nadmiaru tłuszczu. Posypujemy racuszki cukrem pudrem i... gotowe. ;)
Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 68
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 124
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20369
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 68
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 124
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20369
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- jajka, 2 sztuki
- cukier zwykły, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- mleko, 0,5 l
- sól, szczypta
- jabłka, 3 sztuki
- cynamon, łyżeczka
- olej, do smażenia
- cukier puder, do posypania
Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić w plastry grubości ok.0,5 cm. Wyciąć za pomocą np. nakrętki albo nożyka gniazda nasienne. Potem lekko posypać każdy plaster cynamonem.
Mąkę i pozostałe składniki połączyć ze sobą tak, aby powstało jednolite ciasto. Zdarza mi się także robić racuchy z ciasta drożdżowego i wychodzą równie puszyste i wilgotne. Następnie na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się nagrzeje do odpowiedniej temperatury. Każdy krążek jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzane olej. Smażymy na rumiano obie strony.
Po wyjęciu odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić racuchy nadmiaru tłuszczu. Posypujemy racuszki cukrem pudrem i... gotowe. ;)
Smacznego.
Ich habe sie gestern gemacht und sie waren so lecker, aber immer noch nicht so lecker wie die Blaubeerpfannkuchen! https://speisekarte.menu/blogpost/888640/blaubeerpancakes