Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito. Jaja roztrzepać widelcem. Ryż połączyć z jajami, miękką margaryną oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej małe, płaskie kotleciki. Każdy panierować w tartej bułce. Następnie usmażyć je na gorącym oleju z obu stron, tak by były chrupkie. Podawać gorące z dodatkiem sosu pomidorowego, udekorowane świeżą bazylią. Do ryżowych placuszków najodpowiedniejsza jest surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów, doprawiona oliwą i octem winnym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

annawk 02 września 2008Zgłoś do usunięcia
a co z tym serem przetartym przez sito , rozumiem że go też dodajemy do masy racuchowej0 Kto głosował? | Odpowiedz