Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Ragu Bolognese
  • Dania główne
  • Przepis na

Ragu Bolognese

01.07.2023 Odsłon: 645
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Chudini90
Chudini90

Jeden z najbardziej znanych i lubianych sosów na świecie. Ten włoski klasyk jest warty grzechu, oraz dobrych kilku godzin w kuchni, które trzeba poświęcić dla najlepszego rezultatu. Choć moja wersja, z uwagi na dodatek rozmarynu, oregano, arrabiaty, czy masła klarowanego do smażenia mięsa (wyższa temp. dymienia, szybsza i efektywniejsza karmelizacja) kłóci się z oficjalnymi wytycznymi "Accademia Italiana della Cucina", to jest ona w dalszym ciągu bliska jego istocie, a co najważniejsze, naprawdę pyszna. Gdy robimy na tym sosie spaghetti, tagliatelle, lasagnę, nigdy nie kończy się na jednej porcji, a żołądek pęka w szwach. Być może dla łasuchów podobnych jak ja, zaznaczę tutaj od razu, że te 5 - 6 osób w przepisie nie przewiduje sytuacji typu 2 kopiaste talerze na głowę. Bezpieczniej będzie stwierdzić 3 - 6, zależnie od apetytu ów jedzenie pałaszujących. Aktualizacja na dzień 07/07/2023. Odnośnie użycia sody oczyszczonej w przepisie - trochę od strony naukowej: Dzięki wysokiemu PH sody oczyszczonej, dodanie jej do mięsa sprawia, że wiązanie białek w nim zawartych jest utrudnione i wypuszcza ono mniej wilgoci na zewnątrz. Z uwagi na to o wiele sprawniej zachodzi reakcja Maillarda, a co za tym idzie karmelizacja cukrów znajdujących się w mięsie, która objawia się brązową skorupką. Dopóki na powierzchni mięsa czy patelni znajduje się nadmiar wody ów reakcja nie ma prawa zajść, gdyż zgodnie z zasadami fizyki maksymalna temperatura przy przejściu w stan lotny wody wynosi 100°C , a pozostała energia jedynie dyktuje w jakim tempie odparowuje woda. Z tego samego powodu papierowy kubek pełen wody nie zapłonie, dopóki nie wyparuje z niego ciecz, a chleb w tosterze nie zacznie się rumienić, dopóki nie utraci całej wilgoci na zewnętrznej jego warstwie. Dla zapoczątkowania karmelizacji mięsa przyjmuje się wartość ok. 160°C, a wołowinę smaży się nawet w 200 - 260°C. Zabieg z sodą oczyszczoną ma na celu przyspieszenie procesu smażenia, oraz zadbanie o to, aby zbyt wielka ilość soków znajdujących się w mięsie nie przepadła na zawsze.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (12)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 728

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3076

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 873

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 713

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 408

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3546

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 728

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3076

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 873

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 713

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 408

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3546

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Ragu Bolognese
Autor:
Chudini90
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • masło klarowane
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 400 g mielonej wołowiny
  • opcjonalnie 2 łyżeczki sody oczyszczonej na mięso
  • 1 - 1,5 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchewka
  • niecałe 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 kieliszka wina białego półwytrawnego (ok. 180 ml)
  • 1 słoik arrabiaty (400 ml)
  • 1 butelka passaty (680 g)
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • rant z parmezanu (opcjonalnie)
  • 250 - 300 ml bulionu mięsnego (ale 1 szklanka powinna raczej wystarczyć)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 50 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Opłucz seler naciowy, obierz cebulę, marchewkę, posiekaj wszystkie trzy w kostkę o podobnej wielkości. Te trzy warzywa tworzą bazę aromatyczną - tzw. soffritto. Rozgrzej oliwę z oliwek na jednej patelni, a na drugiej masło klarowane. Na kilka minut przed smażeniem możesz opcjonalnie wymieszać mięso mielone z sodą oczyszczoną celem zredukowania ilości wypuszczonych przezeń soków. Na patelni z oliwą smażysz (na średnim ogniu) soffritto począwszy od cebuli, a na drugiej patelni z masłem klarowanym (na dużym ogniu) mięso.

2

W chwili gdy cebula się lekko zeszkli dodaj marchewkę i seler, i smaż przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni z mięsem wstrzymaj się od działania przez ok. 2 - 3 minuty, aż mięso lekko zdąży się zarumienić z jednej strony. Następnie tłuczkiem do ziemniaków, widelcem, bądź szpatułką rozgnieć mięso na drobne kawałki, po czym przypraw je solą i rozmarynem. Gdy mięso wypuści za dużo soków, przechyl patelnię i łyżką / chochelką zbierz nadmiar do kubka, a w miarę jak patelnia będzie wysychać dodawaj go z powrotem łyżka po łyżce. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę masła klarowanego. Ew. możesz poczekać aż płyn odparuje i mięso zacznie się w końcu przypiekać, ale zajmie to dłuższy czas.

3

Gdy mięso dostatecznie się zbrązowi przełóż soffrito do patelni z mięsem i zalej winem, po czym zdrap pozostały osad z dna (nalepiej drewnianą szpatułką) i duś przez kilka minut bez przykrycia, do odparowania alkoholu. Następnie wlej passatę, arrabiatę, pół szklanki bulionu (słoiki z sosem pomidorowym również wypłucz bulionem), wrzuć 2 liście laurowe, koncentrat pomidorowy, oraz rant z parmezanu (opcjonalnie). Zredukuj ogień na średnio-niski i duś przez 3 godziny, póki co pod przykryciem.

4

Po godzinie dodaj łyżeczkę oregano, przemieszaj i dolej parę łyżek bulionu. Sprawdzaj sos co ok. pół godziny i w razie czego dolewaj dalej bulionu, za każdym razem wylewając wodę zbierającą się na pokrywce, do zlewu. Przed ostatnimi 50 minutami gotowania wlej mleko, zamieszaj sos, po czym uchyl wieczko, aby się nieco szybciej redukował. Na tym etapie sprawdzaj sos co 10 - 15 minut aby uniknąć przypalania.

5

Gotowy sos powinien być na tyle gęsty, żeby po przejechaniu łyżką po dnie patelni, jedynie nieznacznie wypełniał powstałą lukę. Wyłów liście laurowe i rant z parmezanu. Ilość powstałego sosu powinna wystarczyć na ok. 600 - 650 g makaronu. Podawaj z makaronem tagliatelle lub spaghetti, albo wykorzystaj do lasagne. *Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu przed połączeniem sosu z makaronem, gdyż ta zawiera skrobię i pomaga połączyć oba w składniki w spójną całość. *Podawaj z tartym parmezanem lub grana padano. *W razie czego pamiętaj - sos zawsze czeka na makaron, a nie odwrotnie.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki