Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie jest wymarzone danie zbójników? Proste, smaczne i bardzo sycące! Taki właśnie jest rarytas zbójnicki. Ziemniaczki owinięte boczkiem i posypane dość prostą mieszanką przypraw to potrawa, która świetnie sprawdzi się na letni obiad, ale także na imprezową przystawkę czy dodatek do grilla. Całość jest niesamowicie szybka w przygotowaniu, co docenią wszyscy zbójcy. Robi się też prawie całkiem sama – wystarczy wstawić do piekarnika i trochę poczekać!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Ziemniaki bardzo dobrze wyszoruj i osusz papierowym ręcznikiem. Plastry boczku podziel na pół, w zależności od wielkości ziemniaków. Każdy plasterek powinien ciasno owinąć ziemniaczka. Owiń ziemniaczki boczkiem i odkładaj je na blachę do pieczenia wyłożonej papierem lub do naczynia żaroodpornego. Łączenie powinno znajdować się na spodzie.
Wszystkie przyprawy wymieszaj w małej miseczce. Gotową mieszanką równomiernie posyp ziemniaki z boczkiem.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Włóż do niego blachę owiniętą folią aluminiową. Piecz ziemniaki przez ok. 30 minut.
Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie do miękkości ziemniaków – nóż powinien bez oporu je przebijać. Możesz je zostawić na trochę dłużej do ładnego przyrumienienia boczku. Zależy to od twoich indywidualnych upodobań.
Rarytas zbójnicki wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj po udekorowaniu świeżą natką pietruszki.