Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ratatuj z pieczarkami i piersią kaczki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1352
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1352
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Piersi kaczki umyj i osusz. Skórę natnij w kilku miejscach. Natrzyj sosem sojowym, lekko dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego (sos pozostaw), wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 15 minut, wyjmij, przykryj folią i odstaw do przestygnięcia.
Warzywa i grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Przełóż na patelnię z sosem powstałym ze smażenia kaczki. Smaż, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (pomidory włóż na końcu) i usmaż. Ostrożnie wlej bulion i duś 3-5 min. Dodaj grzyby i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerze. Na wierzch połóż pierś z kaczki pokrojoną w plastry.Źródło: Tele Tydzień