Do góry

Dania główne Przepis na:

Razowe penne z gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

Razowe penne z gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 2003

Kremowy i aromatyczny sos przełamany świeżością gruszki z nutą orzechów włoskich.

Składniki

  • 200-250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 1/4 opakowania makaronu razowego penne (np. Lubella pełne ziarno)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała, biała cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 1/4 gruszki
  • 100- 120g sera Gorgonzola
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz czosnek bardzo drobno pokroić i delikatnie zeszklić w rondlu na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do rondla wlać śmietanę, wrzucić Gorgonzolę podzieloną na małe kawałki. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera.

  2. W międzyczasie ugotować makaron al dente (czas gotowania-wg. uznania, bądź przepisu na opakowaniu). Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, doprawić solą i kolorowym pieprzem. Wyłożyć na talerz, dodać orzechy oraz pokrojoną w plastry gruszkę, posypać całość zieloną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń