Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stek z antrykotu dojrzewającego na sucho (dry aged beef). Dzięki procesowi dojrzewania stek zyskuje delikatną strukturę i lekko orzechowo-maślany smak. Rib eye stek dosłownie rozpływa się w ustach, jest tak delikatny i soczysty. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw, wystarczy sól i pieprz.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 364
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 364
Składniki
Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju- mocno. Stek, uprzednio posolony, smażymy z obu stron. Na końcu oprószamy pieprzem. Czas smażenia zależy od naszych upodobań: krwisty- 2-3 minuty z każdej strony średnio krwisty- 3-4 minuty z każdej strony średnio wysmażony- 4-5 minut z każdej strony dobrze wysmażony- 6 minut z każdej strony
Usmażony stek odkładamy na wygrzany talerz i przykrywamy folią, niech "odpocznie". W tym czasie na patelnię, na której smażyliśmy stek, wrzucamy masło, 2 łyżki wody, sos sojowy i pieprz. Chwilę podgrzewamy, aby sos lekko zgęstniał. Gotowym sosem polewamy stek.
Wyborny rib eye gotowy!