Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto szparagowe

Risotto szparagowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 4552

Smaczne i oryginalne danie , które pasuje zarówno na wykwintną kolację, jak również obiad z rodziną :)

Składniki

  • ryż, 40 dag
  • zielone szparagi, 1/2 pęczka
  • białe szparagi, 1/2 peczka
  • mała cebula, 1
  • czosnek, 1 ząbek
  • masło, 1/2 kostki
  • białe wytrawne wino, 1/2 kieliszka
  • wywar warzywny, 1-1,5
  • tarty parmezan, 6 łyżek
  • cytryna, 1/2
  • sól, pieprz, do smaku
  • cukier, do smaku
  • nataka pietruszki, kilka listków
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Risotto szparagowe

Przygotowanie

  1. Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy cytryny i łyżeczki cukru, schłodzić w zimnej wodzie. Gotować oddzielnie białe i zielone szparagi. Ze szparagów odciąć stwardniałe końcówki i pokroić na mniejsze części.

  2. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na połowie rozgrzanego masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i smażyć ok. 1 minuty mieszając, podlać winem i dolać część wywaru, gotować na małym ogniu często mieszając.

  3. Gdy ryż pochłonie wywar dolać następną partię wywaru i tak postępować aż ryż będzie miękki.Pod koniec gotowania dodać pozostałe masło i parmezan, wymieszać i ostawić na chwilę. Podawać udekorowany listkami natki pietruszki, całymi szparagami i płatkami parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń