Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto wegetariańskie podane w pieczonej łupince dyni"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Dynię umyj, zetnij wierzch. Usuń włóknisty środek oraz pestki. Miąższ wydrąż, drobno potnij. Wydrążoną łupinę posyp solą. Posmaruj 3 łyżkami oliwy. Piecz ok. 40 minut w temp. 170 st.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Ryż opłucz, osącz. W garnku rozgrzej resztę oliwy. Wrzuć ryż, smaż, aż ziarenka zrobią się szkliste. Dodaj cebulę i wino. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, zmniejsz płomień i gotuj go 30 minut, dolewając co jakiś czas bulion.
Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dołóż kawałki dyni. Risotto przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z serem. Nałóż do upieczonej dyni. Udekoruj ziołami.Źródło: Tina