Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z bazylią"
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2387
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6548
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2387
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6548
Składniki
Cebulę obierz z łupin i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej masło, po czym zeszklij osolone warzywa.
Po chwili dosyp najpierw ryż długoziarnisty, a po kilku minutach dziki. Smaż do momentu ich lekkiego przybrązowienia, a następnie dolej szklankę wody, wsyp sól i gotuj całość ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj pomidory w puszce lub świeże. Pamiętaj tylko, żeby je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Na koniec dorzuć porwaną bazylię i wymieszaj. Nałóż risotto do miseczek i jak babki z piasku przełóż na talerze, nadając im ładny kształt.Źródło: Telemax