Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z cukinią i papryką

Risotto z cukinią i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14902

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Risotto z cukinią i papryką"

Składniki

  • pół szklanki ryżu białego
  • pół szklanki ryżu dzikiego (czarnego)
  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy (pietruszka
  • czosnek i chili)
  • płaska łyżeczka przyprawy ziołowej mieszanej (mieszanka włoska)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • seler naciowy
  • rukola do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie zeszklij w rondlu na łyżce masła. Wsyp suchy ryż i mieszając smaż, aż stanie się szklisty i pokryje się masłem. Wlej podgrzane wino.

  2. Gdy ryż je wchłonie, dodawaj porcjami bulion. Przed każdą następną łyżką czekaj, aż poprzednia zostanie wchłonięta. Całość gotuj około 20 minut do chwili, aż ryż będzie miękki.

  3. W tym czasie na patelni na oliwie podsmaż pokrojoną paprykę, cukinie, seler naciowy oraz posiekany czosnek. Smaż, mieszając kilka minut. Garnek z ryżem zdejmij z ognia i dodaj warzywa. Wymieszaj. Przed podaniem risotto posyp rukolą.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń