Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszy upał zrobiłam szybkie danie jakim jest risotto. Wersja z kurczakiem i kolorową papryką. Lekka, pożywna i smakowita. Zresztą kto nie lubi risotta? :)
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 54
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 834
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 54
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 834
Składniki
Cebulę kroje w kostkę i smażę na oliwie w szerokim garnku z grubym dnem aż zmięknie i lekko się zeszkli. Teraz wsypują suchy ryż i podsmażam wszystko razem ok. 3-4 min. cały czas mieszając. Ryż nie może się przypalić! Podsmażony ryż z cebulą zalewam szklanką bulionu i gotuję pod przykryciem mieszając od czasu do czasu do całkowitego wchłonięcia płynu. Jeśli po wchłonięciu płynu ryż jest jeszcze zbyt twardy można dolać trochę wody lub bulionu i jeszcze pogotować.
2. W tym czasie pierś kurczaka kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną oliwę, doprawiam solą, pieprzem i roztartymi w palcach ziołami prowansalskimi i podsmażam na lekko złoty kolor . Papryki kroję w kostkę, usuwając wcześniej nasiona, i dorzucam do podsmażonego mięsa. Teraz wszystko smażę razem aż papryka stanie się miękka , choć ma pozostać lekko chrupiąca.
3. Wszystkie składniki, tj. ryż z cebulą oraz kurczaka z papryką teraz łączę i jeszcze chwilkę podsmażam cały czas mieszając. Teraz wyłączam płytę grzewczą . Dodaję posiekaną świeżą bazylię. Przykrywam risotto na kilka minut przykrywką ,żeby ryż ostatecznie napęczniał. Przed podaniem można dodać łyżkę masła i wmieszać w risotto. Gotowe!