Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszy upał zrobiłam szybkie danie jakim jest risotto. Wersja z kurczakiem i kolorową papryką. Lekka, pożywna i smakowita. Zresztą kto nie lubi risotta? :)
Cebulę kroje w kostkę i smażę na oliwie w szerokim garnku z grubym dnem aż zmięknie i lekko się zeszkli. Teraz wsypują suchy ryż i podsmażam wszystko razem ok. 3-4 min. cały czas mieszając. Ryż nie może się przypalić! Podsmażony ryż z cebulą zalewam szklanką bulionu i gotuję pod przykryciem mieszając od czasu do czasu do całkowitego wchłonięcia płynu. Jeśli po wchłonięciu płynu ryż jest jeszcze zbyt twardy można dolać trochę wody lub bulionu i jeszcze pogotować.
2. W tym czasie pierś kurczaka kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną oliwę, doprawiam solą, pieprzem i roztartymi w palcach ziołami prowansalskimi i podsmażam na lekko złoty kolor . Papryki kroję w kostkę, usuwając wcześniej nasiona, i dorzucam do podsmażonego mięsa. Teraz wszystko smażę razem aż papryka stanie się miękka , choć ma pozostać lekko chrupiąca.
3. Wszystkie składniki, tj. ryż z cebulą oraz kurczaka z papryką teraz łączę i jeszcze chwilkę podsmażam cały czas mieszając. Teraz wyłączam płytę grzewczą . Dodaję posiekaną świeżą bazylię. Przykrywam risotto na kilka minut przykrywką ,żeby ryż ostatecznie napęczniał. Przed podaniem można dodać łyżkę masła i wmieszać w risotto. Gotowe!
Podróżuje dzisiaj po kuchni włoskiej i wpadłam na pomysł, aby klasyczne risot...
Odsłon: 174
Risotto z pieczarkami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub gorącą...
Odsłon: 5578
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 56
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 20
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 39
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 6142
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 477
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 56
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 20
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 39
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 6142
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 477
Składniki
Cebulę kroje w kostkę i smażę na oliwie w szerokim garnku z grubym dnem aż zmięknie i lekko się zeszkli. Teraz wsypują suchy ryż i podsmażam wszystko razem ok. 3-4 min. cały czas mieszając. Ryż nie może się przypalić! Podsmażony ryż z cebulą zalewam szklanką bulionu i gotuję pod przykryciem mieszając od czasu do czasu do całkowitego wchłonięcia płynu. Jeśli po wchłonięciu płynu ryż jest jeszcze zbyt twardy można dolać trochę wody lub bulionu i jeszcze pogotować.
2. W tym czasie pierś kurczaka kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną oliwę, doprawiam solą, pieprzem i roztartymi w palcach ziołami prowansalskimi i podsmażam na lekko złoty kolor . Papryki kroję w kostkę, usuwając wcześniej nasiona, i dorzucam do podsmażonego mięsa. Teraz wszystko smażę razem aż papryka stanie się miękka , choć ma pozostać lekko chrupiąca.
3. Wszystkie składniki, tj. ryż z cebulą oraz kurczaka z papryką teraz łączę i jeszcze chwilkę podsmażam cały czas mieszając. Teraz wyłączam płytę grzewczą . Dodaję posiekaną świeżą bazylię. Przykrywam risotto na kilka minut przykrywką ,żeby ryż ostatecznie napęczniał. Przed podaniem można dodać łyżkę masła i wmieszać w risotto. Gotowe!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 268
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1292