Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Risotto z pęczaku"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Kaszę opłucz na sitku i dokładnie osącz. Ząbek czosnku oraz cebulkę obierz i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek, chwilę je podsmaż. Dodaj pęczak i smaż dalej przez 2–3 minuty, często mieszając.
Następnie na patelni zalej winem, smaż je jeszcze przez minutę. Potem porcjami dolewaj gorący bulion i gotuj na dużym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy zmniejsz ogień i duś risotto pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
Cukinię i pomidorki oczyść, pokrój w grubą kostkę. Dodaj do risotta w połowie duszenia. Pod koniec danie przypraw do smaku solą i białym pieprzem.
Gotowe risotto nałóż do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami świeżej mięty albo bazylii.Źródło: Naj