Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami i cukinią

Risotto z pieczarkami i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1521

Dodano:

Odsłon: 643

Przepis na risotto z pieczarkami i cukinią, czyli połączenie kuchni polsko-włoskiej. W zimowe dni jak dzisiejszy można wracać do wspomnień z leśnych wypadów i zamienić pieczarki na inne grzyby. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 300 gramów ryżu Arborio (do risotto)
  • 500 gramów pieczarek lub innych grzybów
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cukinia
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • Masło do smażenia
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Twardy długo dojrzewający ser do dekoracji (np. Grana Padano)
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Pieczarki i cukinie kroimy w kostkę
    • Grzyby podsmażamy na maśle do miękkości, przekładamy do miseczki
    • Cukinie smażymy na maśle do miękkości i przekładamy do klejonej miseczki
    • Na patelnie przekładamy pieczarki dodajemy łyżkę masła oraz ryż, smażymy minutę na niewielkim ogniu cały czas mieszając
    • Stopniowo dodajemy po chochli bulionu warzywnego, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewamy kolejna porcję bulionu
    • Po około 20-25 minutach ryż powinien być miękki
    • Jaką ostatnie dodajemy usmażoną cukinie, śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą do smaku
    • Gotowe dania dekorujemy kawałkami twardego długo dojrzewającego sera (np. Grana Padano)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń