Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Risotto z podgrzybkami z piekarnika"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 319
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 319
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Grzyby oczyść i pokrój w paski. Rozgnieć czosnek, drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
W rondlu rozgrzej masło (uwaga: całe naczynie powinno być żaroodporne, aby można było wstawić je do piekarnika). Wrzuć cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty. Dodaj ryż i smaż jeszcze 2 minuty. Ryż powinien zrobić się złocisty. Dodaj pokrojone grzyby i tymianek. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
Wlej wino do risotto i duś minutę, aby płyn się wchłonął. Następnie dodaj bulion i zagotuj. Przykryj rondel i wstaw risotto do piekarnika. Piecz 20 minut.
Wyjmij potrawę z piekarnika. Dodaj liście szpinaku i połowę startego sera. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przykryj i odstaw na 3 minuty. Tuż przed podaniem posyp resztą sera i orzechami.Źródło: Olivia