Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z pomidorami i oliwkami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2528
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 518
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 203
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2528
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 518
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 203
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,20 zł
Osączone z zalewy pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i posiekany czosnek, smażymy dwie minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanej bazylii i odstawiamy na bok.
W dużym rondlu rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 5 minut na małym ogniu. Ogień zwiększamy, dodajemy suchy ryż i, mieszając, smażymy kolejne dwie minuty.
Zmniejszamy ogień, wlewamy chochlę bardzo gorącego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlewamy kolejną chochlę bulionu. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego płynu. Na koniec łączymy z pomidorami z puszki, pokrojonymi pomidorami suszonymi i oliwkami.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty ser, masło i resztę posiekanej bazylii. Mieszamy, by całość się skleiła i po kilku minutach podajemy.Źródło: Rewia