Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68744
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2095
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68744
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2095
Składniki
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wsypać ryż, przyprawić kurkumą i mieszając smażyć jeszcze kilka minut. Do ryżu wlać 3 łyżki wody, wymieszać. Gdy woda odparuje dodać pokrojone suszone pomidory, groszek konserwowy i suszoną nać z pietruszki. Wlać szklankę wody. Ryż dusić pod przykryciem do miękkości. Risotto przyprawić solą i pieprzem, posypać startym serem żółtym.
Zamiast wody można użyć białego wina, w proporcji: pół szklanki wody pół szklanki wina. W sezonie letnim zamiast suszonej natki z pietruszki najlepiej użyć świeżej. Smacznego :)