Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada cielęca na niedzielny obiad"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 92
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 81
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 92
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 81
Składniki
Mostek cielęcy umyj i osusz ręcznikiem kuchennym.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym smalcu.
Wędzony boczek drobno pokrój razem z szynką i ozorkiem.
Dodaj do mielonej cielęciny i dokładnie wymieszaj. Przypraw je solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Rozłóż przygotowany farsz wzdłuż środka płata mięsa. Zwiń całość ciasno w rulon i zwiąż cienkim sznurkiem.
Dno brytfanny wysmaruj smalcem. Ułóż na nim roladę i wlej pół szklanki ciepłej wody.
Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz mięso około 1,5 godziny, podlewając je co 10 minut sosem spod pieczeni.
Z gotowej rolady zdejmij sznurek, pokrój ją na plastry, a następnie wyłóż na duży półmisek udekorowany kilkoma listkami karbowanej sałaty.
Wokół ułóż pokrojone w ćwiartki osolone pomidory oraz cienkie plasterki świeżego ogórka. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.Źródło: Kurier TV