Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady mięsne to popularne w Polsce danie wywodzące się z tradycji kuchni śląskiej. Kawałki boczku, cebuli i ogórka kiszonego zawinięte w cienko rozbity płat wołowiny w wielu domach są obowiązkową pozycją podczas niedzielnego obiadu. Okazuje się, że gdzieniegdzie na terenie samego Górnego Śląska - a konkretnie w rejonie Zagłębia Dąbrowskiego - mięsne „zawijasy” przygotowuje się w nietypowy sposób. Rolada po zagłębiowsku to grzyby zawinięte w kotlet wieprzowy.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 819
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6213
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8979
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 819
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6213
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8979
Składniki
Oczyść schab z błonek i nadmiaru tłuszczu. Podziel na plastry o grubości około 1 cm i dokładnie rozbij je tłuczkiem (każdy kawałek schabu rozbijaj w woreczku foliowym – dzięki temu nie zniszczysz struktury mięsa i nie ubrudzisz kuchni). Oprósz mięso solą, pieprzem i natką pietruszki.
Oczyść grzyby, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz grzybów suszonych – namocz je wcześniej. Obierz i posiekaj drobno cebule. Podsmaż na maśle. Dodaj grzyby. Smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec dopraw grzyby solą i pieprzem oraz zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami jałowca.
Nałóż na każdy kawałek schabu porcję grzybów. Zwiń w roladki. By nie rozpadły się podczas dalszej obróbki, zwiąż je sznurkiem do pieczenia albo zepnij wykałaczkami. Obtocz rolady w mące i obsmaż na oleju (2-3 minuty po każdej ze stron).
Przełóż rolady do garnka z grubym dnem i zalej wodą (możesz użyć tej, w której moczyły się grzyby, jeśli korzystasz z suszonych) – tak, by przykryła mięso. Do wody dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj wodę. Duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa (przez około godzinę).
Do tak przygotowanych rolad możesz zrobić sos grzybowy na bazie wywaru, który powstanie podczas duszenia roladek. Możesz też podać je z zagęszczonym mąką wywarem.