Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z indyka i szpinaku"
Składniki
Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją, by dała rozłożyć się jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę, odłóż do lodówki na kilka godzin.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła. Włóż rozmrożony i osączony szpinak, duś ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź.
Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Na patelni roztop pozostałe masło i smaż na nim pieczarki, aż odparuje z nich cały płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź.
Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Na płacie mięsa równomiernie rozłóż plastry szynki, wystudzony szpinak, pieczarki i posyp startym parmezanem. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą bezbarwną nicią. Wierzch rolady posmaruj olejem i przełóż ją do żaroodpornego naczynia. 4. Piekarnik rozgrzej do 220° C. Wstaw mięso, piecz około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze około 30 minut, często skrapiając roladę sosem wytopionym w trakcie pieczenia.
Przed krojeniem upieczone mięso odstaw na 10 minut, by "odpoczęło". Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.