Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z indyka nadziewana jajecznicą i brokułami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Składniki
Filet z indyka opłucz, osusz, rozetnij na prostokątny płat i mocno rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim mięso. Posyp je solą, pieprzem i tymiankiem. Włóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie brokuł oczyść, podziel na maleńkie różyczki. Gotuj je 2–3 minuty w posolonym wrzątku, wyjmij, osącz, odłóż do wystudzenia.
Jajka wbij do miseczki. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Energicznie wymieszaj widelcem. Na patelni rozgrzej masło, usmaż na nim jajecznicę. Mięso przykryj plasterkami szynki.
Na tym równomiernie rozsmaruj jajecznicę. Odłóż 1 gałązkę rozmarynu do dekoracji, a od drugiej gałązki oderwij igiełki. Drobno je posiekaj i posyp jajeczny farsz. Rozłóż na nim podgotowane różyczki brokuła. Całość ciasno zwiń.
Roladę obwiąż nitką. W brytfance rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron. Podlej wrzątkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 55 minut.
Gotowe mięso wyjmij. Sos z dna formy przelej do garnka. Dolej tyle wody, aby było 1 i 1/2 szklanki sosu. Zagotuj go, zagęść zasmażką. Przypraw do smaku. Roladę pokrój w plastry. Polej sosem. Udekoruj odłożonym rozmarynem.Źródło: Tina