Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z łopatki sarniej z grzybami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31268
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31268
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Łopatkę rozetnij na płaty, rozbij z obu stron. Dopraw solą i pieprzem.
Grzyby odcedź, wymieszaj z posiekaną pietruszką i nałóż na płat mięsa, zwiń i przewiąż sznurkiem.
Roladę obsmaż z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanny, dodaj masło i pokrojoną w kostkę słoninę. Piecz w 200 st. C przez 20 minut.
Pokrój marchew, cebulę, dodaj do sarniny razem z liśćmi laurowymi i jałowcem. Całość piecz jeszcze przez 50 min w 190 st. C.
Roladę wyjmij z brytfanny, a do sosu wlej czerwone wino, wymieszaj i zagotuj. Dopraw sos solą, miodem i pieprzem.
Gotową roladę podgrzej w sosie, pokrój w plastry i podawaj z purée ziemniaczanym.
Czas przygotowania: 90 minut 550 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień