Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Roladki schabowe z piekarnika
  • Dania główne
  • Przepis na

Roladki schabowe z piekarnika

28.07.2025 Odsłon: 92746
5.0 (74 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Roladki schabowe z piekarnika to wygodna i smaczna alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych, która sprawdza się szczególnie wtedy, kiedy musisz przygotować większą ilość dla wszystkich domowników i gości. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne dodatki wewnątrz sprawią, że o tym daniu będą mówić wszyscy. 

Roladki schabowe nadziewane - pysznie i szybko 

Pieczone roladki schabowe są wyjątkowo miękkie i aromatyczne; skrywają wiele dodatków - boczek wędzony, marchewkę czy ogórki kiszone. Nieco przypominają klasyczne zrazy wieprzowe, ale są znacznie prostsze i szybsze. Idealnie pasują do klusek śląskich, kopytek czy purée ziemniaczanego. Schab pieczony podawaj zawsze z dodatkiem surówki z buraczków czy kapusty. Gotowe roladki możesz podawać od razu lub zamrozić je nawet na 3 miesiące i odmrozić, kiedy będą potrzebne. Sprawdź też pyszny i aromatyczny schab z pieczarkami. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Soczyste roladki schabowe - jak przygotować mięso? 

Najlepszy kawałek mięsa to ten pochodzący z części środkowej lub karkówkowej, które są najdelikatniejsze. Schab pieczony ma tendencję do wysuszania się, przez co staje się twardy i gumowy. By tego uniknąć, należy mięso odpowiednio przygotować. Najważniejsze jest odpowiednio cienkie rozbicie, które jednocześnie nie może naruszyć jego struktury, by składniki farszu nie wydostały się na zewnątrz. Im kotlety będą cieńsze, tym szybciej się usmażą i będą elastyczniejsze. Nie zapominaj o wstępnym obsmażeniu schabu ze wszystkich stron, ale tylko do zrumienienia. Zbyt długa obróbka cieplna może negatywnie wpływać na delikatność roladek. Ważne jest także szczelne przykrycie naczynia żaroodpornego folią aluminiową, by wilgoć nie odparowała tylko pozostała w mięsie. 

Domowe roladki schabowe - duszenie w sosie 

Ten sprawdzony przepis na roladki schabowe mówi o dość długim duszeniu ich we własnym sosie, pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie niezwykle kruche i rozpływające się w ustach. Użyj wszystkich resztek ze smażenia po ich zeskrobaniu, które znajdują się na patelni, bo to właśnie w nich znajduje się najwięcej smaku. Pamiętaj tylko, by sos zredukować przynajmniej o połowę przed wlaniem do naczynia żaroodpornego. Zbyt rzadki płyn może sprawić, że schab wieprzowy rozpadnie się w trakcie pieczenia. 

Jak faszerować roladki schabowe? 

Choć nadzienie jest niezwykle ważnym składnikiem tego dania, to jednak ilość użytych składników nie może być zbyt duża, żeby nie wypadały one w trakcie pieczenia. Użyj wyróżniających się w smaku ogórków konserwowych oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że w środku roladki schabowe także są wilgotne i soczyste, a także odpowiednio słone. Możesz też użyć innych, ulubionych składników, takich jak papryka czy pieczarki marynowane, a nawet kawałków żółtego sera. Każdy plaster schabu posmaruj łyżeczką musztardy sarepskiej lub - dla mocniejszego smaku - dijon, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. 

Jak przygotować roladki schabowe w piekarniku? 

By zapiekane roladki schabowe nie otworzyły się w trakcie pieczenia, musisz dobrze je zabezpieczyć - wykałaczkami lub nićmi kuchennymi. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu, by je dodatkowo ochronić przed rozwinięciem. W zależności od grubości płatów mięsa, danie trzymaj w piekarniku przez 45-60 minut, a na ostatnie kilka minut zdejmij folię, by wierzch ładnie się przyrumienił. Gotowe roladki schabowe podawaj na ciepło, po delikatnym usunięciu nitek, uważając na farsz. 

Schabowe pieczone - jaki sos będzie najlepszy? 

Roladki wieprzowe najlepiej smakują z dodatkiem sosu własnego, ewentualnie wzbogaconego bulionem czy passatą pomidorową. Jeśli chcesz, możesz sos zabielić też śmietanką kremówką czy zagęścić zasmażką na bazie mąki. Najważniejszym przekaźnikiem smaku są jednak soki i przysmażone elementy z dna naczynia oraz patelni po smażeniu. Nie może ich zabraknąć.

Roladki schabowe nadziewane boczkiem i ogórkami to pyszny pomysł na obiad z każdej okazji, dla całej rodziny. To danie pokochają wszyscy - mali i duzi. Sprawdź raz, a z pewnością zagości w twoim menu na stałe.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 552

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 130

do 60 min 60 min
1
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101347

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 818

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5866

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1058

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 552

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 130

do 60 min 60 min
1
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101347

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 818

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5866

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1058

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Roladki schabowe z piekarnika
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 50 g majonezu,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 50 g musztardy sarepskiej,
  • 12 plasterków boczku wędzonego,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • cebula żółta,
  • 150 ml wody,
  • łyżka oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
1

Schab oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na ok. 6 kotletów. Rozklep je cienko tłuczkiem do mięsa. Przełóż kotlety do miski i pokryj dokładnie majonezem. Odłóż je do lodówki i zostaw na całą noc. Następnego dnia każdego kotleta rozłóż na płasko i posmaruj cienką warstwą musztardy. Oprósz je także solą i pieprzem.

2

Marchewki obierz i pokrój w słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych kotletów. Ogórki pokrój w podobny sposób na ćwiartki lub ósemki. Na każdym kotlecie połóż po 1-2 plasterki boczku, w zależności od ich wielkości. Przy krótszym boku połóż po 1-2 słupki marchewki oraz 1-2 kawałki ogórka. Schab zwiń ciasno w roladkę i zabezpiecz ją, przekłuwając w kilku miejscach mięso wykałaczkami.

3

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony przez 2-3 minuty na złoty kolor. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

4

Na patelnię włóż pokrojoną w kostkę cebulę oraz ewentualne resztki boczku i marchewki, także drobniej pokrojone. Smaż wszystko razem przez 5 minut. Wlej wodę i dokładnie zeskrob dno oraz ścianki z resztek smażenia mięsa. Zredukuj uzyskany sos o 1/3 i przelej go do naczynia żaroodpornego, na roladki.

5

Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz roladki przez ok. 45 minut pod przykryciem. Następnie jeszcze przez 10-15 minut bez przykrycia. Roladki schabowe pieczone w piekarniku podawaj na ciepło z dodatkiem skrobiowym oraz wytworzonym sosem. W razie potrzeby możesz go nieco zagęścić mąką.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki