Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki schabowe z piekarnika to wygodna i smaczna alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych, która sprawdza się szczególnie wtedy, kiedy musisz przygotować większą ilość dla wszystkich domowników i gości. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne dodatki wewnątrz sprawią, że o tym daniu będą mówić wszyscy.
Pieczone roladki schabowe są wyjątkowo miękkie i aromatyczne; skrywają wiele dodatków - boczek wędzony, marchewkę czy ogórki kiszone. Nieco przypominają klasyczne zrazy wieprzowe, ale są znacznie prostsze i szybsze. Idealnie pasują do klusek śląskich, kopytek czy purée ziemniaczanego. Schab pieczony podawaj zawsze z dodatkiem surówki z buraczków czy kapusty. Gotowe roladki możesz podawać od razu lub zamrozić je nawet na 3 miesiące i odmrozić, kiedy będą potrzebne. Sprawdź też pyszny i aromatyczny schab z pieczarkami.
Najlepszy kawałek mięsa to ten pochodzący z części środkowej lub karkówkowej, które są najdelikatniejsze. Schab pieczony ma tendencję do wysuszania się, przez co staje się twardy i gumowy. By tego uniknąć, należy mięso odpowiednio przygotować. Najważniejsze jest odpowiednio cienkie rozbicie, które jednocześnie nie może naruszyć jego struktury, by składniki farszu nie wydostały się na zewnątrz. Im kotlety będą cieńsze, tym szybciej się usmażą i będą elastyczniejsze. Nie zapominaj o wstępnym obsmażeniu schabu ze wszystkich stron, ale tylko do zrumienienia. Zbyt długa obróbka cieplna może negatywnie wpływać na delikatność roladek. Ważne jest także szczelne przykrycie naczynia żaroodpornego folią aluminiową, by wilgoć nie odparowała tylko pozostała w mięsie.
Ten sprawdzony przepis na roladki schabowe mówi o dość długim duszeniu ich we własnym sosie, pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie niezwykle kruche i rozpływające się w ustach. Użyj wszystkich resztek ze smażenia po ich zeskrobaniu, które znajdują się na patelni, bo to właśnie w nich znajduje się najwięcej smaku. Pamiętaj tylko, by sos zredukować przynajmniej o połowę przed wlaniem do naczynia żaroodpornego. Zbyt rzadki płyn może sprawić, że schab wieprzowy rozpadnie się w trakcie pieczenia.
Choć nadzienie jest niezwykle ważnym składnikiem tego dania, to jednak ilość użytych składników nie może być zbyt duża, żeby nie wypadały one w trakcie pieczenia. Użyj wyróżniających się w smaku ogórków konserwowych oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że w środku roladki schabowe także są wilgotne i soczyste, a także odpowiednio słone. Możesz też użyć innych, ulubionych składników, takich jak papryka czy pieczarki marynowane, a nawet kawałków żółtego sera. Każdy plaster schabu posmaruj łyżeczką musztardy sarepskiej lub - dla mocniejszego smaku - dijon, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
By zapiekane roladki schabowe nie otworzyły się w trakcie pieczenia, musisz dobrze je zabezpieczyć - wykałaczkami lub nićmi kuchennymi. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu, by je dodatkowo ochronić przed rozwinięciem. W zależności od grubości płatów mięsa, danie trzymaj w piekarniku przez 45-60 minut, a na ostatnie kilka minut zdejmij folię, by wierzch ładnie się przyrumienił. Gotowe roladki schabowe podawaj na ciepło, po delikatnym usunięciu nitek, uważając na farsz.
Roladki wieprzowe najlepiej smakują z dodatkiem sosu własnego, ewentualnie wzbogaconego bulionem czy passatą pomidorową. Jeśli chcesz, możesz sos zabielić też śmietanką kremówką czy zagęścić zasmażką na bazie mąki. Najważniejszym przekaźnikiem smaku są jednak soki i przysmażone elementy z dna naczynia oraz patelni po smażeniu. Nie może ich zabraknąć.
Roladki schabowe nadziewane boczkiem i ogórkami to pyszny pomysł na obiad z każdej okazji, dla całej rodziny. To danie pokochają wszyscy - mali i duzi. Sprawdź raz, a z pewnością zagości w twoim menu na stałe.
Składniki
Schab oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na ok. 6 kotletów. Rozklep je cienko tłuczkiem do mięsa. Przełóż kotlety do miski i pokryj dokładnie majonezem. Odłóż je do lodówki i zostaw na całą noc. Następnego dnia każdego kotleta rozłóż na płasko i posmaruj cienką warstwą musztardy. Oprósz je także solą i pieprzem.
Marchewki obierz i pokrój w słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych kotletów. Ogórki pokrój w podobny sposób na ćwiartki lub ósemki. Na każdym kotlecie połóż po 1-2 plasterki boczku, w zależności od ich wielkości. Przy krótszym boku połóż po 1-2 słupki marchewki oraz 1-2 kawałki ogórka. Schab zwiń ciasno w roladkę i zabezpiecz ją, przekłuwając w kilku miejscach mięso wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony przez 2-3 minuty na złoty kolor. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię włóż pokrojoną w kostkę cebulę oraz ewentualne resztki boczku i marchewki, także drobniej pokrojone. Smaż wszystko razem przez 5 minut. Wlej wodę i dokładnie zeskrob dno oraz ścianki z resztek smażenia mięsa. Zredukuj uzyskany sos o 1/3 i przelej go do naczynia żaroodpornego, na roladki.
Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz roladki przez ok. 45 minut pod przykryciem. Następnie jeszcze przez 10-15 minut bez przykrycia. Roladki schabowe pieczone w piekarniku podawaj na ciepło z dodatkiem skrobiowym oraz wytworzonym sosem. W razie potrzeby możesz go nieco zagęścić mąką.