Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na roladki wołowe został zaczerpnięty z sycącej kuchni śląskiej, dlatego potrawa będzie najwłaściwsza na rodzinne uroczystości i chłodniejsze miesiące. W tym daniu płat wołowiny został doprawiony musztardą, aromatyzowany cebulką i boczkiem, po czym owinięty wokół korniszonów. Roladki najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź kopytkami. Koniecznie polane wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1485
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 131
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 6179
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1485
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 131
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 6179
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania dodatków. Korniszony przetnij na ósemki, a obraną cebulę w półplasterki albo piórka. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój jak do zupy. Mięso wołowe umyj, osusz, włóż między dwa arkusze folii spożywczej i ubij tłuczkiem z dwóch stron.
Złóż roladki. Każdy fragment mięsa posyp solą i czarnym pieprzem, po czym jedną stronę posmaruj musztardą. Ułóż 2-3 plasterki boczku (w zależności od szerokości kawałka wołowiny), a na dolnej krawędzi – plasterki korniszona i cebuli. Zwijaj szczelnie roladki zaczynając od części z nadzieniem, a na końcu zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki, aby były rumiane. Na koniec ponownie posól i popieprz z zewnątrz, po czym odłóż na talerz. Na tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, podsmaż marchewkę z selerem oraz cebulkę i por. Przesmażaj kilka minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek i liście laurowe. Po kolejnych kilku minutach wlej wino i zeskrob fragmenty z dna patelni. Poczekaj, aż sos się zagotuje i wyłącz.
W naczyniu żaroodpornym ułóż roladki, zalej sosem razem z warzywami, przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 160°C na 1,5 godziny. Foremkę z upieczonymi roladkami wyjmij z pieca, przełóż do innej brytfanki i włóż z powrotem do piekarnika, aby utrzymać ciepło. Powstały sos przelej przez sitko, a warzywa przeciśnij. Garnek z sosem ustaw na ogniu, zagotuj, a w razie potrzeb zagęść łyżką mąki.
Gotowe roladki przekładaj na talerze, polej sosem i serwuj razem z ziemniakami jako danie obiadowe.