Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki z kiełkami lucerny"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5829
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 368
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5829
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 368
Składniki
dużych plastrów wędzonej szynki, 5 dużych jajek, opakowanie kiełków lucerny, spory pęczek rzodkiewek, pęczek cienkiego szczypiorku (może być też gruby z dymki), 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku.
Plastry szynki przekrój na pół. Jajka ugotuj na twardo, po czym całkowicie je ostudź. Rzodkiewki umyj, dokładnie osusz, a następnie zetrzyj je na grubej tarce jarzynowej. Umyj i posiekaj drobno szczypiorek.
Ugotowane jajka pokrój, a następnie pognieć je na maleńkie kawałki widelcem, po czym połącz je ze startą rzodkiewką, pokrojonym szczypiorkiem i połową kiełków lucerny. Do tego dodaj majonez, dopraw wszystko do smaku solą oraz pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj .
Tak przygotowany warzywno-majonezowy farsz ponakładaj na połówki plasterków szynki, po czym fantazyjnie je pozwijaj w zgrabne roladki. Gotowe roladki poukładaj następnie na reszcie kiełków.
Roladki z kiełkami lucerny możesz serwować jako przystawkę lub podawać jako samodzielne danie, np. na lekką kolację lub podwieczorek, z dodatkiem pieczywa (np. świeżej, chrupiącej pszennej bułeczki lub grahamki).
Do potraw z kiełkami doskonale pasuje również lekkie, chrupkie pieczywo pełnoziarniste, delikatne wafle ryżowe lub wyrazisty pumpernikiel.
porcji - 25 min., porcja 340 kcal, cena 4,20.Źródło: Świat kobiety