Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne piersi z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-kukurydzianym, duszone w sosie własnym. Danie, które można zaserwować na niedzielny obiad. Smacznie , lekko i kolorowo.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę odsączamy na sitku. Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, ser i kukurydzę. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Spinamy wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów.
Gotowe roladki obtaczamy w w mące i kładziemy na patelni lub w rondlu, na rozgrzanym oleju, najpierw stroną z wykałaczką, następnie odwracamy je na drugą stronę. Roladki rumienimy z obu stron. Teraz podlewamy je bulionem lub wodą z maggi, przykrywamy pokrywą i dusimy 25-30 minut. Sprawdzamy, czy płyn nie wyparował, ewentualnie dolewamy trochę bulionu. Na koniec zdejmujemy pokrywę, dodajemy masło, sos sojowy, podgrzewamy całość 2-3 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Roladki drobiowe z pysznym nadzieniem gotowe!