Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z kurczaka w boczku"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 947
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23102
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 947
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23102
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy filet rozetnij na płat. Ew. lekko rozbij je dłonią. Tak przygotowane filety kurczaka natrzyj solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką.
Przykryj folią, włóż do lodówki. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój najpierw w grubsze plasterki, a potem w krótkie słupki. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i cebulę, mieszając, zeszklij je. Dodaj słupki marchewki. Smaż dalej 3-5 minut. Potem wrzuć strączki fasolki (bez wcześniejszego rozmrażania). Warzywa duś jeszcze przez 5 minut, aż będą prawie miękkie.
Pod koniec smażenia warzywa oprósz solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia. Chwilę przestudź, a potem rozłóż na mięsie.
Płaty zwiń. Owiń plasterkami boczku, zepnij wykałaczkami, by roladki nie rozpadły się podczas smażenia. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż przygotowane roladki, smaż je 10-12 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ze wszystkich stron.
Przełóż na talerze, udekoruj listkami bazylii. Podawaj np. z piure ziemniaczanym i gorącym sosem pomidorowym.Źródło: Naj