Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z kurczaka w boczku"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15831
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6412
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15831
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6412
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy filet rozetnij na płat. Ew. lekko rozbij je dłonią. Tak przygotowane filety kurczaka natrzyj solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką.
Przykryj folią, włóż do lodówki. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój najpierw w grubsze plasterki, a potem w krótkie słupki. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i cebulę, mieszając, zeszklij je. Dodaj słupki marchewki. Smaż dalej 3-5 minut. Potem wrzuć strączki fasolki (bez wcześniejszego rozmrażania). Warzywa duś jeszcze przez 5 minut, aż będą prawie miękkie.
Pod koniec smażenia warzywa oprósz solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia. Chwilę przestudź, a potem rozłóż na mięsie.
Płaty zwiń. Owiń plasterkami boczku, zepnij wykałaczkami, by roladki nie rozpadły się podczas smażenia. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż przygotowane roladki, smaż je 10-12 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ze wszystkich stron.
Przełóż na talerze, udekoruj listkami bazylii. Podawaj np. z piure ziemniaczanym i gorącym sosem pomidorowym.Źródło: Naj