Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady wołowe w sosie pomidorowym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Danie możesz udusić w garnku lub upiec w piekarniku. Ważne, aby proces przygotowywania odbywał się w szczelnym naczyniu. Rolady świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami, kopytkami czy ryżem na sypko, a dodatek fasolki szparagowej, czerwonej kapusty lub kiszonego ogórka jeszcze bardziej podkreśli smak potrawy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4809
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4809
Składniki
Plastry wołowiny rozbij tłuczkiem. Uważaj, aby nie zrobić dziur w mięsie. Z kiełbasy odetnij końcówki i pokrój ją wzdłuż na 4 części. Boczek i oczyszczoną paprykę także pokrój w paski. Weź po jednym kawałku kiełbasy, boczku oraz papryki i ułóż wzdłuż krótszego boku wołowego zraza. Ciasno zawiń mięso w roladkę i zepnij wykałaczką lub zawiąż bawełnianą nitką. Obtocz roladki w mące pszennej i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Możesz wykorzystać olej lub smalec, a żeby wzmocnić smak – podczas rozgrzewania tłuszczu wrzuć 1 ząbek czosnku i wyjmij go przed włożeniem rolad na patelnię. Obsmażone rolady odłóż na talerz.
W szerokim garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć obrane i drobno posiekane cebulę i czosnek, po czym smaż, aż staną się miękkie i błyszczące. Wlej wino i poczekaj kilka minut, aby alkohol odparował. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem. Gotuj sos około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełóż do sosu roladki (w razie potrzeby dolej ok.100 ml wody), przykryj szczelną pokrywą i gotuj na średnim ogniu około 60 minut. Potrawę możesz ugotować w szybkowarze lub przełożyć sos z roladkami do naczynia żaroodpornego i zapiekać.
Rolady w sosie pomidorowym podawaj od razu, w towarzystwie makaronu lub puree ziemniaczanego. Możesz posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.