Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolady wołowe w sosie własnym"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 153
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 89
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 153
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 89
Składniki
Mięso rozbić na cienkie płaty. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, każdy posmarować z jednej strony musztardą. Ogórki pokroić na ćwiartki, kiełbasę na kawałki o długości średnicy plastrów mięsa, po czym przepołowić wzdłuż. Układać na plastrach wołowiny kawałki ogórka i kiełbasy. Zrazy zawijać jak najciaśniej i spinać wykałaczką albo obwiązać białą nicią. Obtoczyć w mące i obsmażyć na silnym ogniu na rozgrzanym oleju.
Rolady zdjąć z patelni, przełożyć do rondla. Cebule obrać, oczyścić, pokroić w piórka. Na pozostałym po mięsie tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę. Przełożyć ją do rolad.
Na patelnię wlać dwie szklanki wrzątku, zagotować i mieszając, odskrobać z dna pełne smaku resztki mięsa i cebuli, mieszać, aż się rozpuszczą. Płyn przelać do rondla, przykryć i dusić do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Roladki podawać, polane wytworzonym sosem (ewentualnie go doprawić).
ok. 75 minut.
Roladki można też nadziewać wędzonym boczkiem i cebulą. Z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą stanowi typową śląską potrawę.Źródło: Twoje Imperium