Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady wołowe z kluskami śląskimi

Rolady wołowe z kluskami śląskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 1666

Pamiętam jak ciocia że Śląska przyjeżdżała do nas latem i zawsze robiła roladki i kluski śląskie. Ale zajadaliśmy się wtedy. Do dzisiaj te roladki goszczą u nas w domu, szczególnie w niedzielę. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • plastry mięsa wołowego (łopatka lub udziec)
  • musztarda
  • plastry szynki
  • ogórki kiszone
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • woda do zalania mięsa
  • mąka z wodą do zagęszczania sosu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolady wołowe z kluskami śląskimi

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe rozbij bardzo cienko, oprósz solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Na każdym płacie połóż plastry szynki, jeden obok drugiego, słupek ogórka kiszonego i zawiń w rulon. Boki mięsa wepchnij do środka. Obwiąż nitką i włóż do lodówki na godzinę. Następnie obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony na rumiany kolor. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Wlej wodę, tak, aby zakryło 3/4 mięsa i duś na maleńkim ogniu ok 2godz. Co jakiś czas obracaj mięso i dolej trochę wody jeśli się wygotuje.
    Sos:
    Wodę, w której gotowało się mięso zagęść łyżką mąki połączoną w zimną wodą. Sos przecedź m przez sito.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń