Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rosół wołowy z tortellini"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 301
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 271
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 85
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 301
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 271
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 85
Składniki
Obraną z łupin cebulę opal nad gazem lub na suchej teflonowej patelni, aż mocno zbrązowieje. Do dużego garnka włóż umyte mięso, wlej około 3 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, usuwając szumowiny. Następnie do wywaru dodaj umyte warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotuj na bardzo małym ogniu 2-3 godziny (wywar ma lekko bulgotać). Na koniec rosół przecedź przez sito i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju. 30 dag ugotowanego mięsa z rosołu wraz z przesmażoną cebulą rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa była zbyt sucha, dodaj do niej odrobinę rosołu.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj 3 jajka, żółtko, pozostały olej oraz sól, zagnieć gładkie ciasto (powinno być miękkie i elastyczne). Owiń je folią spożywczą odłóż na ok. 30 min w ciepłe miejsce. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij z niego małe kwadraty. Na środku każdego rozłóż małą kulkę farszu. Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Złóż, by powstał trójkąt. Górny róg odegnij do tyłu, boczne rogi zlep po przeciwnej stronie. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 4-6 min. Podawaj z rosołem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokalorii.
Do rosołu możesz dodać 2-3 suszone grzybki.Źródło: Świat i Ludzie