Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosół z grzybami"
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 79
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4463
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 49
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 79
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4463
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 49
Składniki
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj i pokrój w ćwierćtalarki lub talarki. Z pora i kapusty zdejmij wierzchnie liście, opłucz. Grzyby oczyść, umyj. Duże sztuki pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Umyte mięso włóż do garnka, wlej 2 l wody. Gotuj na małym ogniu, usuwając pojawiające się szumowiny. Gdy wywar się zagotuje i będzie klarowny (bez szumowin), włóż warzywa, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i listki laurowe. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Z wywaru wyjmij por oraz kapustę.
Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj grzyby, smaż 7-10 min. Grzyby z cebulą przełóż do garnka z rosołem, gotuj jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem lub lanymi kluseczkami, posyp posiekaną natką pietruszki.
90 min Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie