Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosół z grzybami"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 709
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 709
Składniki
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj i pokrój w ćwierćtalarki lub talarki. Z pora i kapusty zdejmij wierzchnie liście, opłucz. Grzyby oczyść, umyj. Duże sztuki pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Umyte mięso włóż do garnka, wlej 2 l wody. Gotuj na małym ogniu, usuwając pojawiające się szumowiny. Gdy wywar się zagotuje i będzie klarowny (bez szumowin), włóż warzywa, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i listki laurowe. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Z wywaru wyjmij por oraz kapustę.
Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj grzyby, smaż 7-10 min. Grzyby z cebulą przełóż do garnka z rosołem, gotuj jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem lub lanymi kluseczkami, posyp posiekaną natką pietruszki.
90 min Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie