Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rostbef pieczony"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28440
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28440
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, wytnij widoczny tłuszcz oraz żyłki, osusz papierowym ręcznikiem. Obwiąż bawełnianym sznurkiem lub nicią, dzięki temu zachowa kształt i równomiernie się upiecze.
Do miseczki wlej wino oraz olej. Dodaj posiekany rozmaryn, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieloną słodką paprykę, dokładnie wymieszaj. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc (od czasu do czasu mięso obróć, aby równomiernie się zamarynowało).
Wyjęte z marynaty mięso obsmaż na mocno rozgrzanej patelni, przez 1-2 min z każdej strony. Mięso przełóż do brytfanki. Piecz 40-60 min w temp. 120°C. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości mięsa (pod dotykiem powinno się uginać).
Aby upewnić się czy mięso jest upieczone, warto użyć termometru do mięsa – prawidłowo upieczony rostbef powinien mieć temp. 55-60°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstaw na 2 min, by „odpoczęło”. Rada: Można też rostbef upiec w niższej temperaturze – 90°C. Czas pieczenia przy tej metodzie wynosi 4-4,5 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie