Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosyjskie ciasto kurnik to potrawa świąteczna, serwowana na wesela lub inne uroczystości. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis na wykonanie tego specjału. Ciasto przybiera kształt kopca, z bogatym nadzieniem w środku. Kurnik składa się z miękkiego ciasta z farszem z kurczaka, jajek na twardo, ryżu i grzybów. Czasem dodaje się także naleśniki oddzielające warstwy farszu w środku. Jeśli chcesz wykonać to danie ekspresowo, użyj gotowego ciasta francuskiego.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1216
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1216
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj sól i wkrój zimne masło. Wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części - 1/3 i 2/3. Z każdej uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Ugotuj mięso z kurczaka w osolonej wodzie, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i przesmaż posiekaną cebulkę. Gdy stanie się przezroczysta, dodaj pieczarki, posól i duś do odparowania wody. Na samym końcu dodaj pokrojoną z grubsza kapustę i podsmażaj jeszcze przez kilka minut. Ugotuj ziemniaki, ostudź, obierz, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i połącz z mięsem oraz kapustą.
Wyłóż dużą (ok. 3 litrową) miskę folia spożywczą w ten sposób, by brzegi wystawały poza krawędzie miski. Posyp powierzchnię mąką. Wyjmij większą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj i ostrożnie wyłóż ciastem powierzchnię miski. Upewnij się, że nie ma żadnych bąbelków powietrza. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Gdy składniki nadzienia już wystygły możesz napełniać nimi środek ciasta. Układaj naprzemiennie farsz i naleśniki aż do momentu wypełnienia całej miski. Włożony do miski farsz nie może tworzyć wybrzuszeń – jeśli jakiegoś nadzienia jest za dużo, zmniejsz jego ilość. Wyjmij mniejszą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj, posmaruj brzeg ciasta odrobiną ubitego jajka (resztę zachowaj na później) i przykryj mniejszym krążkiem ciasta. Połącz dwie stykające się części ciasta (górę i dół), a następnie włóż miskę z zawartością do lodówki i schładzaj kilka godzin. Najlepiej tę część przygotowań wykonać wieczorem, a kolejnego dnia przystąpić do pieczenia.
Gotowe ciasto wyjmij z lodówki, umieść blachę wyłożoną papierem do pieczenia na wierzch miski i energicznym ruchem przewróć ciasto na blachę. Ostrożnie zdejmij miskę i oderwij folię. Przytnij brzegi ciasta, by powstała zgrabna kopuła i posmaruj wierzch ciasta pozostałym, ubitym jajkiem. Jeśli po odkrojeniu zostały duże fragmenty ciasta, możesz wyciąć z nich wzorki i umieścić na kopule kurnika. Na szczycie ciasta natnij nożem krzyż lub zrób nieduży otwór, aby umożliwić parowanie.
Wstaw blachę z ciastem na około 1 godzinę i 20 minut do pieca nagrzanego do 180°C. Ciasto powinno wyjść złociste. Po upieczeniu lekko wystudź i wykrawaj trójkątne porcje.