Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosyjskie wareniki

Rosyjskie wareniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Rosyjskie wareniki"

Składniki

  • 1/2 l kefiru
  • 70 dag mąki
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli i cukru. 60 dag wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki. Przygotowanie:
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiśnie pokrój, posyp mąką i cukrem. Odstaw do lodówki. Mąkę połącz z kefirem, jajkiem, solą i cukrem. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.

  2. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części i uformuj rulony. Pokrój jak na kopytka. Powstałe kluski spłaszcz i rozwałkuj na cienkie placki. Na każdy placek wyłóż łyżkę owocowego farszu i sklej.

  3. W garnku zagotuj wodę, wsyp po łyżce soli i cukru. Wrzuć pierogi i gotuj, aż wypłyną. Danie udekoruj wiśniami i podawaj ze słodką śmietanką.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń