Do góry

Dania główne Przepis na:

Rurki makaronowe w sosie

Rurki makaronowe w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rurki makaronowe w sosie"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Renata Pyzik z Tarnogóry

  2. Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso mielone, podsmaż. Przypraw, dodaj marchewkę i koncentrat pomidorowy, podlej wodą. Duś pod przykryciem godzinę.

  3. Makaron ugotuj na pół twardo. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Wbij jajko, wymieszaj ręką. Makaron ustaw w tortownicy o śr. 24 cm. Zalej mięsnym sosem, postukaj formą, by sos wszedł nieco w rurki.

  4. Sos beszamelowy: masło stop na małym ogniu, wsyp mąkę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Ugotuj (sos ma mieć konsystencję budyniu). Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej makaron. Piecz 30 min w 200°C.

  5. Czas przygotowania 100 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,20 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń