Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rurki makaronowe w sosie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12390
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13294
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5638
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12390
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13294
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5638
Składniki
Przepis przysłała Renata Pyzik z Tarnogóry
Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso mielone, podsmaż. Przypraw, dodaj marchewkę i koncentrat pomidorowy, podlej wodą. Duś pod przykryciem godzinę.
Makaron ugotuj na pół twardo. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Wbij jajko, wymieszaj ręką. Makaron ustaw w tortownicy o śr. 24 cm. Zalej mięsnym sosem, postukaj formą, by sos wszedł nieco w rurki.
Sos beszamelowy: masło stop na małym ogniu, wsyp mąkę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Ugotuj (sos ma mieć konsystencję budyniu). Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej makaron. Piecz 30 min w 200°C.
<strong>Czas przygotowania 100 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie