Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rurki makaronowe w sosie"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Przepis przysłała Renata Pyzik z Tarnogóry
Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso mielone, podsmaż. Przypraw, dodaj marchewkę i koncentrat pomidorowy, podlej wodą. Duś pod przykryciem godzinę.
Makaron ugotuj na pół twardo. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Wbij jajko, wymieszaj ręką. Makaron ustaw w tortownicy o śr. 24 cm. Zalej mięsnym sosem, postukaj formą, by sos wszedł nieco w rurki.
Sos beszamelowy: masło stop na małym ogniu, wsyp mąkę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Ugotuj (sos ma mieć konsystencję budyniu). Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej makaron. Piecz 30 min w 200°C.
<strong>Czas przygotowania 100 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie