Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie pierogi ze Lwowa

Ruskie pierogi ze Lwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1024 Ocena: 28566

Dodano:

Odsłon: 35174

Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Każdy ma swój sposób na ich przygotowanie i każde smakują inaczej. Mój Mąż zawsze mile wspomina kuchnię Babci Janci, która robiła niepowtarzalne w smaku pierogi. Śmiało mogę potwierdzić, że były one wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju. Niestety o przepis i sposób przygotowania nie mogłam już jej zapytać, ale postanowiłam przeszukać stare kulinarne zapiski i znalazłam przepis na ruskie pierogi przywieziony ze Lwowa, które przygotowywała Babcia. Skład ciasta jest zupełnie inny od tego, które ja przygotowuję na co dzień, ale było warto! Ciasto jest elastyczne, delikatne i niezwykle smakowite. Całość otula maślana nuta i wypełnia smakowity farsz. Serdecznie polecam, w szczególności z kleksem gęstej śmietany :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 300 g białego twarogu
  • 1 cebula biała
  • masło (do smażenia)
  • sól i pieprz
  • OKRASA:
  • cebula biała
  • masło
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ruskie pierogi ze Lwowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle i również studzimy. Po ostudzeniu mielimy oba składniki wraz z białym serem w maszynce do mięsa, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, a przez noc schładzamy go w lodówce - wtedy będzie najsmaczniejszy. Dawniej farsz leżakował przez noc w zimnej piwnicy lub spiżarce.

  2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło oraz gorącą wodę i zagniatamy ciasto przez około 20 - 25 minut.

    Długi czas wyrabiania sprawi, że ciasto będzie elastyczne, delikatne i aksamitnie gładkie. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wysycha podczas lepienia.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy koła za pomocą szklanki.

  4. Na każdy kawałek ciasta nakładamy solidną porcję farszu i lepimy pierożki, które układamy na lnianej ściereczce.

  5. Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierożki odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby obciekły z wody.

  6. Pierożki podajemy otulone zeszkloną cebulką - koniecznie na maśle! Smak całości dopieści kleks gęstej śmietany ;)

  7. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 października 2018 Ogromny kciuk i wielki buziak dla Ciebie za podanie tego przepisu na ciasto (wcześniej przeoczyłam ! - zdarza się). Takie ciasto robiłam od "zawsze" - tak mnie nauczono, natomiast makaron - tylko mąka, żółtka (lub całe jajka) i sól i też wyrabianie, wyrabianie. Teściowa nauczyła mnie, że żółtka (jajka) rozkłócić z solą i odstawić na tzw. chwilę. Makaron jest żółciutki. Jestem gospodynią od prawie 40 lat i robię tak zawsze :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danadana 13 listopada 2015 A ja znam przepis na pierogi ze Lwowa troche inny. Do farszu jak powyzej dodaje zamiast twarogu, duzo startego ostrego zoltego sera,np cheddaru. Oczywiscie mozna tez zrobic dajac twarog i ser zolty. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tadeo_l 13 listopada 2015 Mniam,uwielbiam ruskie, wyglądają rewelacyjnie i na pewno tak smakują. Ciekawi mnie to ciasto, bo większość przepisów jest żeby ciasta nie zagniatać zbyt długo. Bardzo chętnie wypróbuję twój przepis. Dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 listopada 2015 Super! Ciasto rzeczywiście nietypowe. Pamiętam, że moja babcia dodawała do ciasta sprasowane ziemniaki. Niestety nie pamiętam w jakiej proporcji...chętnie kiedyś poeksperymentuję, pamiętam ten smak <3 Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 listopada 2015 Cudowne pod każdym względem, przepis na ciasto chętnie wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 12 listopada 2015 Klasyka, ale jaka pyszna. Uwielbiam, a Twoje Kasiu prezentują się bajecznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń