Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryba z frytkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Składniki
Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Zrób wgłębienie w środku , po czym wlej wodę, mleko oraz ocet. Na koniec wbij jajko. Zagnieć wilgotnymi dłońmi i odstaw ciasto na około pół godziny.
W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie je umyj, ułóż na sicie, by obciekły lub osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski.
Na dużej patelni z grubym dnem lub we frytkownicy rozgrzej półtorej szklanki oleju. Usmaż frytki na złoto.
W tym czasie oczyść dorsze, a następnie zanurz je w cieście i usmaż na pozostałym oleju.
Gotowe ryby serwuj z frytkami oraz z pokrojonymi warzywami i limonką. Danie udekoruj natką i bazylią.
Czas przygotowania: 50 min,ilość kalorii na 1 porcję: 400, stopień trudności: łatwe, cena porcji 7,5 zł.Źródło: Telemax