Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny obiad z łatwo dostępnych składników. Dla wszystkich lubiących ostre, niebanalne potrawy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19945
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 507
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 559
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6980
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243993
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19945
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 507
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 559
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6980
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243993
Składniki
Wędlinę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na osobnej patelni. Odcedzić groszek.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając, aż stanie się szklisty.
Dodać kolejno: wędlinę, pieczarki, zielony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszać.
Do patelni wlać pół litra wrzątku. Gotować na małym ogniu, nie mieszając do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki – w razie potrzeby dolać trochę wrzątku.
UWAGA! Do ryżu nie trzeba dosypywać· pieprzu – danie jest ostre dzięki ostrej papryce.·Można dodać· pozostałe mięso, np. z wczorajszego obiadu – byle nie mielone, a wędlina może być· nawet sprzed kilku dni – odświeżymy ją dzięki odsmażeniu.·Trzeba dobrze usmażyć· pieczarki, gdyż potem mogą być·zbyt gumiaste i blade.· Ryż najlepiej smakuje z sokiem z owoców egzotycznych!