Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny obiad z łatwo dostępnych składników. Dla wszystkich lubiących ostre, niebanalne potrawy.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 123
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101327
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5848
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 123
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101327
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5848
Składniki
Wędlinę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na osobnej patelni. Odcedzić groszek.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając, aż stanie się szklisty.
Dodać kolejno: wędlinę, pieczarki, zielony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszać.
Do patelni wlać pół litra wrzątku. Gotować na małym ogniu, nie mieszając do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki – w razie potrzeby dolać trochę wrzątku.
UWAGA! Do ryżu nie trzeba dosypywać· pieprzu – danie jest ostre dzięki ostrej papryce.·Można dodać· pozostałe mięso, np. z wczorajszego obiadu – byle nie mielone, a wędlina może być· nawet sprzed kilku dni – odświeżymy ją dzięki odsmażeniu.·Trzeba dobrze usmażyć· pieczarki, gdyż potem mogą być·zbyt gumiaste i blade.· Ryż najlepiej smakuje z sokiem z owoców egzotycznych!