Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 411

Dodano:

Odsłon: 5083

Lekko ostry brązowy ryż ze składnikami kojarzącymi się z meksykiem. W sam raz na chłodniejsze dni, bo przyjemnie rozgrzewa i syci na długo. :)

Składniki

  • 2 szklanki rosołu
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy (80 g)
  • mała puszka czerwonej fasoli (80 g)
  • sól do smaku
  • kolendra lub pietruszka do posypania dania
  • Przyprawa:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre ;))
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukany ryż wrzucić do zagotowanego rosołu, gotować ok. 40 minut na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. W czasie, gdy ryż się gotuje pokroić paprykę i kurczaka. Mięso dokładnie obtoczyć w przyprawie. Podsmażyć paprykę i kurczaka na patelni, aż mięso się zetnie z wierzchu. 10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić zawartość patelni, dokładnie wymieszać. 5 minut przed końcem dodać kukurydzę i fasolę. Przełożyć na talerze lub do misek, przed podaniem posypać pietruszką lub kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pjck 28 września Obawiam się, że wygląda to jak breja.
A gdyby tak ten rosół został wciągnięty przez ryż?

www.merkuriuszkulinarny.co.uk
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń