Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli pomysł na szybki obiad z azjatycką nutką
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2667
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2746
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2667
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2746
Składniki
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż oraz słodką paprykę i imbir, podsmażamy na małym ogniu, aż ryż się zeszkli, dodajemy sól, zalewamy wrzątkiem (ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotujemy pod przykryciem 15 min (aż ryż będzie al dente, a woda się wchłonie).
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, (bądź szatkujemy na cienkie plasterki), paprykę kroimy w kostkę, a cebule kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, paprykę i marchewkę oraz ostrą paprykę i sos sojowy. Dusimy aż warzywa zmiękną, pod koniec dodajemy pędy bambusa i krewetki (użyłem rozmrożonych krewetek białych, obgotowanych). Smażymy jeszcze 5 min.
Jak ryż będzie już ugotowany dorzucamy go na patelnię, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, ewentualnie solimy. I gotowe. Danie podajemy posypane sezamem. Smacznego ;-)