Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli pomysł na szybki obiad z azjatycką nutką
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19772
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2911
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4011
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 652
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19772
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2911
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4011
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 652
Składniki
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż oraz słodką paprykę i imbir, podsmażamy na małym ogniu, aż ryż się zeszkli, dodajemy sól, zalewamy wrzątkiem (ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotujemy pod przykryciem 15 min (aż ryż będzie al dente, a woda się wchłonie).
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, (bądź szatkujemy na cienkie plasterki), paprykę kroimy w kostkę, a cebule kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, paprykę i marchewkę oraz ostrą paprykę i sos sojowy. Dusimy aż warzywa zmiękną, pod koniec dodajemy pędy bambusa i krewetki (użyłem rozmrożonych krewetek białych, obgotowanych). Smażymy jeszcze 5 min.
Jak ryż będzie już ugotowany dorzucamy go na patelnię, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, ewentualnie solimy. I gotowe. Danie podajemy posypane sezamem. Smacznego ;-)