Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż smażony z krewetkami

Ryż smażony z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 2156

Dodano:

Odsłon: 86

czyli pomysł na szybki obiad z azjatycką nutką

Składniki

  • Ryż biały - 100 g
  • Krewetki - 200 g
  • Marchewka - 1 szt.
  • Papryka - 1 szt.
  • Pędy bambusa (marynowane w słoiczku) - 3 łyżki
  • Sezam - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól - płaska łyżeczka
  • Cebula - 1 szt.
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryż smażony z krewetkami

Przygotowanie

  1. W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż oraz słodką paprykę i imbir, podsmażamy na małym ogniu, aż ryż się zeszkli, dodajemy sól, zalewamy wrzątkiem (ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotujemy pod przykryciem 15 min (aż ryż będzie al dente, a woda się wchłonie).

  2. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, (bądź szatkujemy na cienkie plasterki), paprykę kroimy w kostkę, a cebule kroimy w piórka.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, paprykę i marchewkę oraz ostrą paprykę i sos sojowy. Dusimy aż warzywa zmiękną, pod koniec dodajemy pędy bambusa i krewetki (użyłem rozmrożonych krewetek białych, obgotowanych). Smażymy jeszcze 5 min.

  4. Jak ryż będzie już ugotowany dorzucamy go na patelnię, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, ewentualnie solimy. I gotowe. Danie podajemy posypane sezamem. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń