Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób lubiących drugie dania na słodko, polecamy ryż z jabłkami. Szkoda tylko, że w opcji do przyrządzenia "łatwa", nie ma do wyboru "banalne" xD
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1324
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 234
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1324
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 234
Składniki
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy jabłka i przesmażamy na patelni. Po upływie 20 minut, gdy ryż jest już ugotowany, zabieramy brytwankę - podłużny garnek z przykrywką, opcjonalnie naczynie żaroodporne. Na spód dajemy woreczek ryżu, kolejna warstwa to przesmażone jabłka, znowu ryż, ponownie jabłka, i na samą górę znowu ryż. Takk to rozkładamy, żeby starczyło. Jak ktoś lubi cynamon, to posypujemy jabłka cynamonem.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Temperatura 180 stopni. My brytwanki nie przykrywamy pokrywką, tylko opakowaniem z margaryny, co widać na zdjęciu (srebrnym w dół). Podajemy z bitą śmietaną.