Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób lubiących drugie dania na słodko, polecamy ryż z jabłkami. Szkoda tylko, że w opcji do przyrządzenia "łatwa", nie ma do wyboru "banalne" xD
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2499
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 201
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 181
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 744
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2499
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 201
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 181
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 744
Składniki
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy jabłka i przesmażamy na patelni. Po upływie 20 minut, gdy ryż jest już ugotowany, zabieramy brytwankę - podłużny garnek z przykrywką, opcjonalnie naczynie żaroodporne. Na spód dajemy woreczek ryżu, kolejna warstwa to przesmażone jabłka, znowu ryż, ponownie jabłka, i na samą górę znowu ryż. Takk to rozkładamy, żeby starczyło. Jak ktoś lubi cynamon, to posypujemy jabłka cynamonem.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Temperatura 180 stopni. My brytwanki nie przykrywamy pokrywką, tylko opakowaniem z margaryny, co widać na zdjęciu (srebrnym w dół). Podajemy z bitą śmietaną.