Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z kurczakiem w sosie paprykowo-porowym

Ryż z kurczakiem w sosie paprykowo-porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 624

Dodano:

Odsłon: 169

Jeśli lubicie ryż z kurczakiem w kremowym sosie o smaku warzyw z nutą tymianku to znaczy, że znaleźliście przepis na idealny obiad ;)

Składniki

  • Mięso z kurczaka (piersi lub polędwiczki) 800 g
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Ser topiony ementaler 150 g
  • Ryż paraboliczny 3 woreczki po 100 g
  • Tymianek suszony 2 łyżeczki
  • Sól
  • Olej do smażenia 3 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Por, papryki i seler umyć i pokroić w dowolny sposób.

  3. Umytego i pokrojonego na średniej wielkości kawałki kurczaka podsmażyć na oleju, często mieszając.

  4. Do kurczaka dodać pokrojone warzywa, około łyżeczki soli i tymianek. Dusić pod przykryciem aż do miękkości warzyw.

  5. Do mięsa z warzywami dodać ser topiony i dokładnie rozprowadzić aż do rozpuszczenia.

  6. Według mnie najlepiej smakuje z ryżem, ale to kwestia indywidualnych upodobań ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń