Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż z migdałami"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 209
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 209
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
Odlej szklankę bulionu, a resztę zagotuj. Wsyp do niego kurkumę, wymieszaj. Gdy płyn ponownie zawrze, wrzuć do niego połowę ryżu. Gotuj, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki.
Pozostały bulion zagotuj z sokiem z buraków. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Wsyp do płynu pozostały ryż i ugotuj do miękkości. Jeśli ziarenka nie wchłoną całego płynu, osącz ryż na sitku.
Boczek pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.
Rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je. Migdały grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju palmowego. Wrzuć migdały i rodzynki. Po 2 min dodaj żółty ryż, oprósz pieprzem. Smaż 3 min, przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju palmowego, zrumień na nim boczek, dodaj cebulę, a po minucie czerwony ryż. Oprósz pieprzem, smaż 2 min. Wymieszaj z natką.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem palmowym. Wyłóż warstwami oba rodzaje ryżu. Posyp mielonymi migdałami, wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Źródło: Tina