Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryżowy kociołek z kurczakiem"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 480 kcal, cena 3,50 zł
Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niedużą kostkę. Obrane cebule drobno poszatkuj. Boczek pokrój w plastry, a potem na kawałeczki.
Paprykę opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Łodygi selera oczyść z włókien, opłucz, pokrój w plasterki. W kociołku (dużym rondlu lub garnku o grubym dnie) rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją. Dodaj ryż. Upraż go, a następnie zalej 2 szklankami wody. Dodaj sporą szczyptę soli, liść laurowy i łyżkę ziół prowansalskich.
Mięso kurczaka przesmaż z boczkiem na 2 łyżkach oleju. Przełóż do kociołka z ryżem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Co pewien czas mieszaj całość.
Na 5 min przed końcem duszenia dodaj paprykę oraz seler. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką.
Zagotuj ryż w odmierzonej ilości wody z solą, zdejmij z ognia. Garnek owiń w gazety, a następnie w koc. Po powrocie z pracy dodaj do ryżu mięso lub warzywa, wymieszaj i odgrzej. Obiad gotowy!Źródło: Świat kobiety